2013. november 21., csütörtök

Meg van a 2013-as év szava!

"SELFIE"

Nos, nem lehet azt mondani, hogy az Oxford Dictionaries szerkesztőinek idei választása ne lenne "az új idők szelének szava". A kiválasztott szó félreérthetetlen jele a digitális forradalomnak, amiben manapság élünk.

A "SELFIE" jelentése: "valakinek az önmagáról készített fotója (saját portré), amit tipikusan okostelefonnal, vagy webkamerával készítenek és feltesznek egy közösségi oldalra". A selfie leggyakrabban tükörben, vagy egyszerűen az arccal szemben-, kartávolságra tartott digitális eszközzel készül.

Az Oxford Dictionaries szerkesztőinek választása azért esett erre a szóra, mert az elmúlt egy évben 17.000%-kal emelkedett a szó előfordulásának gyakorisága. Ahogy Judy Pearsall, szerkesztőségi igazgató elmondta: "az Oxford Dictionaries nyelvkutató programjának használata során - amely körülbelül 150 millió-, jelenleg használatban lévő angol szót tartalmaz - hatalmas növekedést láttunk a "selfie" szó használatában 2013-ban, ez az erős trend segített eldönteni a választást."

A selfie-nek egyébként rengeteg variációja lehet - az amerikaiak nagyon szeretnek ilyeneket kreálni - például: welfie (selfie, ami edzés közben készül - working out+selfie), drelfie (részeg selfie - drunk+selfie), trelfie (utazás közben készített selfie - travel+selfie).

Ami engem illet, nálam az idei év selfie-je mindenképpen ez:

Photo: ISS-32,  Akihiko Hoshide

Akkor most mi is ez?   space+selfie= spelfie (?), vagy  astronaut+selfie= astrelfie (?)    :-)
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése