2013. szeptember 9., hétfő

Ez is elkezdődött... ismét

és hazudnék, ha azt mondanám nem számítottam rá! Az elmúlt hetekben már készítettem magam lelkileg, hogy abban a pillanatban, ahogy belépnek a gyerekeim az iskola kapuján - főleg a kamasz - megindul az őrület! Mármint, hogy mi a menő és mi az ami feltétlenül szükséges a "menőséghez" a suliban. Ugye nem gondolom rosszul, ha azt feltételezem: nem én vagyok az egyetlen szülő, aki mostanában ezt hallgatja szeretett gyermeké(ei)től és ennek következtében folyamatosan őrlődik az elvei-, a szeretett gyermek kívánsága és persze mindennek a családi kasszára gyakorolt hatásának elemzése között. Közben pedig bosszankodik (én legalábbis azt teszem), hogy a többi szülő milyen érvek mentén gondolkozik teljesen másképp erről a témáról? Miközben elfogadom, hogy "mindenki másképp csinálja". De vajon miért tartja hasznosnak/jónak(?) egy szülő, hogy 12-13 éves (vagy akár még fiatalabb) gyerekének (a legújabb) okostelefonja legyen? És akkor a többi "kütyüről" már ne is beszéljünk!
Photo: http://www.salon.com/2013/01/29/
Ennek megfelelően a tegnapi napunk jelentős részben azzal telt, hogy erről a menőség témáról beszélgettünk (ismét) hosszasan, időnként "indulatosan"; és közben nagyobbik fiam "review"-kat nézett a legújabb okostelefonokról... :-S    Megjegyzem, igazi "waste of time"... mert persze mindegyik nagyon hasonló csak az egyikben Jelly Bean 4.1 van, a másikban Jelly Bean 4.2 és ettől 6 ezred másodperccel előbb gördül a képernyő és előbb válaszol arra a kérdésünkre, hogy milyen az időjárás Ausztráliában...
Photo: www.securedgenetworks.com
Tényleg! Annyira, de annyira örülnék, olyan szülők véleményének most (is), akik úgy gondolják, hogy okos telefonra márpedig az egészen fiatal-, akár kiskamasz gyereknek is szüksége van. Nagyon szeretném tudni miért tartják ezt - számomra meglepően sokan - olyan fontosnak és miért nem gondolnak arra, hogy esetleg nem hogy nem fontos még ebben a korban az ilyesmi, hanem akár még "ártalmas" is lehet?
Hogy értem, hogy "ártalmas" lehet? Például amit én tapasztalok ezekkel a kütyükkel felszerelt gyerekekkel kapcsolatban, hogy előszeretettel azon "lógnak" és kevésbé a való világban kommunikálnak. Beszélgetés helyett inkább textelnek, vagy csetelnek; játszanak, vagy zenét hallgatnak, de mindenesetre magukban ténykednek... és persze közben ki tudja még mi mindent csinálnak a neten, ami szinte teljesen lekövethetetlen... Azt látom, hogy azok a gyerekek akik korán kapnak ilyen "kütyüket", teljesen "beszívódnak" a virtuális világba és sokkal szívesebben töltik ott a szabad idejüket mint a valóságban. Közben nem mozognak és nem tanulnak meg "face-to-face" kommunikálni és konfliktusokat kezelni... Arról már nem is beszélek, hogy mennyire "menő", ha az iPhone mellett a gyerek beats fejhallgatón (vagy máson) "tolja a fejébe" a zenét, de közben néhány év alatt esetleg "megsüketül", de legalábbis romlik a hallása. Aztán arról meg végképp ne beszéljünk - bennem azért ez is felmerül időnként - hogy vajon milyen hatása van a gyerekeink fejére az a sugárzás ami ezekből a telefonokból kijön? A mobil telefonok által keltett sugárzással és annak daganat keltő hatásával kapcsolatban egyszer - talán egy éve - olvastam egy rövid cikket, mi szerint a WHO (Egészségügyi Világszervezet) nagyon óvatos állásfoglalása szerint lehet ilyen hatása, de  kockázatelemzések és kutatások folynak a témában... Hozzáteszem, hogy a vizsgálatok elsősorban a 18 év feletti korosztályban történnek, vagyis a felnőtt lakosság körében, a gyerekek pedig még érzékenyebbek a káros környezeti hatásokra. Ennek kapcsán találtam egy honlapot,  ami arról szól, hogy a 10-24 éves korosztályban is zajlik egy ilyen felmérés Európában... ennek a linkje itt található: mobi-kids
Szóval egy millió dolog van, ami - szerintem - ellene szól, hogy ideje korán ilyen eszközt adjunk gyermekünk kezébe. Ráadásul az internet biztonsággal foglalkozó szakemberek is azt mondják, hogy okos telefont tényleg csak alapos megfontolás után vegyünk a gyereknek... pont az "ellenőrizhetetlenség" miatt. De úgy tűnik, mégis lehetnek olyan szempontok, ami mindezek ellenére arra sarkallja a szülőket, hogy nem kis költséggel ilyen eszközt vegyenek a gyereknek.
Photo: www.teachthought.com
Azt megértem, ha a mai világban egy szülő szeretné elérni a gyerekét napközben telefonon, és emiatt úgy gondolja, szüksége van a gyereknek mobilra. De ehhez vajon  kell-e okostelefon internet előfizetéssel? Erre érveltem én azzal a gyerekemnek, ha össze is gyűjti a pénzt okos telefonra, egyenlőre nem támogatom, hogy legyen rajta internet előfizetés. Akkor meg minek egy ilyen drága telefon?! Itthon van minden egyéb eszköz, a videojátéktól, a laptopon át a Kindle olvasón és a tableten keresztül minden, amiken mindazt megteheti amit az interneten szeretne (hozzáteszem: kontrollal)... Meg egyébként is, mire szeretné használni az okostelefont? Persze a válaszban a telefonálás volt a legutolsó... :-S   de őt nem is hibáztatom, sőt igazából senkit nem hibáztatok. Mindenki csinálja úgy, ahogy a legjobbnak gondolja. Mint ahogy én is azt próbálom... próbálnám? :-S  Talán könnyebb lenne - a nagy ellenszélben - ha érteném miért gondolják sokan másképp. Szeretném tudni az érveket a másik oldalról, mielőtt esetleg arra szánnám rá magam - hogy mindent félretéve - a "menőség jegyében" kidobok az ablakon havi (Forintba átszámolva) kb.15.000-20.000 Ft-t.

Erre jött egyébként  ma reggel a két kisebb gyerekem... azzal, hogy nekik pedig iPad kell a suliban, mert az osztályban azt használják és kell a tanuláshoz. :-S Megnéztem. Tényleg be van írva, méghozzá így: "BYod". Kérdezem, ez meg mi?  "Bring your own device". :-( Az ő esetükben pedig 8-10 évesekről beszélünk... 

Te jó Ég! Hogyan lehet ezt jól csinálni?!

3 megjegyzés:

  1. Tegnapi hír a belga tv-ből: Belgiumban megtiltották- hatóságilag - hogy 5 év alatti gyerekeknek mobil telefonja legyen - a káros sugárzás miatt. De ennek a gyakorlati megvalósíthatóságát és hogyanját ne tőlem kérdezd.

    VálaszTörlés
  2. A mi gyerekeink nem használnak kütyüket. Pedig már 2 és 5 évesek :) A minap Samu (5 éves) találkozott az "úgyis az én apukám az erősebb" és hasonló felvetésekkel. Először értetlenül állt szemben vele, aztán ő is reflektált. Örültem volna, ha legalább egy kicsit később kezdjük el ezt. Bocs, a párhuzamért, tudom, nem ugyanaz az eset, de ez jutott róla eszembe.
    Olvasva az írásodat, az érdekelne, hogy Ti miről és hogyan beszélgettek, amikor a "menőség" kerül szóba? A Te véleményedet, érveidet nagyjából el tudom képzelni, de ők mit mondanak? Értik, amit szeretnél mondani nekik (gondolok itt a korukra és élettapasztaltukra)? Csak a suliban kapott szemüvegen keresztül látják a dolgot vagy tudsz érvényesülni Te is? :) Érdekes lehet még, hogy mitől lesznek, leszel indulatos, amikor a témáról beszéltek.
    Áááhh, vedd meg inkább a legtutibb kütyüket, az lesz a legegyszerűbb :))

    VálaszTörlés
  3. És akkor még én írok a kamaszokról! Nem is teljesen értem ezt a szabályozást... én ugyanis el sem tudom képzelni, hogy 5 évesnél kisebb gyereknek mobilja legyen. :-S Azt viszont igen, hogy arra vonatkozik ez a szabály, hogy 5 évesnél kisebb gyerek nem használhat mobil telefont, például nem adhatja oda a szülő amíg bevásárol, hogy addig játszon rajta. Bár nehéz elképzelni, hogy mondjuk nem válthat a nagyszüleivel-, vagy az apukájával néhány szót, ha az van a vonal másik végén... Nem teljesen értem mi lehet ez, de kíváncsi lennék a részletekre. Mindenesetre azt hiszem sokat számítana, ha egyáltalán téma lenne ezeknek a telefonoknak az egészségre kifejtett hatása is, nem csak az egyéb hatásai... bár néha úgy érzem, ez sem sok embert érdekel.
    A suli után a mai napunk, ismét a menőség ilyen jellegű megnyilvánulásai körül forog: kutakodás a neten a legjobb okostelefon után... miközben próbáljuk meggyőzni egymást, hogy miért kellene, vagy miért felesleges egyenlőre az okostelefon.

    VálaszTörlés