2013. szeptember 27., péntek

Meg kell nézni! Csak 17 perc...

Photo: www.filmschoolrejects.com
bár az igazat megvallva elég idegesítő. A film (katt ide a mozihoz) tizenéves fiatalok online életébe enged egy kis betekintést, nagyon "csupaszon", idegesítően reálisan. Amióta rövid film kategóriában - kb. 2 hete - bemutatták a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, nagy port kavart a neten és - elsősorban a szülők körében - komoly vitát generált. A frissen végzett egyetemisták által készített film minden szépítés nélkül mutatja meg a fiatalok online életét: megdöbbentő a tempó, az állandó váltás, de főleg az, hogy milyen hirtelen döntenek és hogyan kezelik a kapcsolataikat az online világban.
Bár a film angolul van, azt remélem, hogy még így is érthető, de legalábbis jól érzékelhető mi minden történik... az időnként megjelenő finoman szólva is - minimum - fejbevágónak nevezhető képekről nem is beszélve!

Akik nem beszélnek angolul, azok kedvéért csak pár sorban leírom, hogy mi történik. Akik pedig szeretnék maguk "megfejteni" a filmet... most hagyják abba az olvasást és kattintsanak a fenti linkhez.

Szóval. A film első részében Noah elindítja a - valószínűleg - kedvenc oldalait a neten. Aztán csetel a barátnőjével és egy barátjával (párhuzamosan), majd a barátnőjével, Amy-vel, Skype-on folytatja a beszélgetést, miközben a barátjával tovább csetel a Facebook-on (amiről a lányt nem tájékoztatja). Noah sejti, hogy a lány szakítani akarhat vele, de a beszélgetés végül a Skype-on megszakad így a barátjával tanácskozza meg (chat-en), hogy mi is lehet a helyzet. Noah látja, hogy Amy FB oldalán többször kommentel egy fiú (Dylan) akit Noah nem ismer, ezért a haverját kérdezi mit tud róla. Végül - mivel Kanye sem tud segíteni igazán - azt tanácsolja Noah-nak, hogy jelentkezzen be a barátnője (Amy) FB oldalára és nézzen utána ott, hogy ki ez a srác. Mindeközben zenék kikapcs, bekapcs. Noah tehát belogol a barátnője oldalára és alaposan áttanulmányozza mit "beszélt" (csetelt) Amy Dylan-nal és végül rövid gondolkodás után úgy dönt, hogy szakít a lánnyal. Ezt pedig olyan módon teszi, hogy a lány FB profilján átállítja a "kapcsolatban" jelzést, "egyedülálló"-ra. Pár másodperc és már jönnek is Amy barátainak a kommentjei Amy "szakításával" kapcsolatban. Noah pedig kiszáll Amy FB oldaláról. És szinte abban a pillanatban jön az üzenet Amy-től a telefonra, számonkérve, hogy mit művelt Noah a lány FB oldalán. Aztán eltelik egy hét és Noah újra felmegy a netre és bejelentkezik a FB-ra, ahol gyors keresés után látja, hogy Amy letiltotta őt. Aztán megnyit egy másik oldalt (chatroulette), ahol teljesen véletlenszerűen akad össze teljesen ismeretlen emberekkel a neten... 
Kíváncsian várom, ki mit gondol erről a kisfilmről, illetve az abban látottakról. Az én férjem - konkrétan - nagyon ideges lett tőle kb. a 3. percre, és félre is tette volna az egészet, ha nem kérem, hogy legyen egy kicsit kitartóbb és próbálja végig nézni... :-(


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése