2014. március 7., péntek

Cyberbully _ sajnos állandóan aktuális téma


Olvasva az amerikai híreket-, statisztikákat - sajnos - úgy tűnik, egyre gyakoribb - elsősorban a tinédzserek, kiskamaszok körében - az ún. cyberbully, vagyis internetes zaklatás/fenyegetés. Valószínűleg nem lehet róla eleget beszélni, hogy a szülők figyelmét ráirányítsuk erre a komoly és egyre több gondot okozó problémára, aminek a kezelése és megoldása nagyon nehéznek bizonyul. Tartva a kapcsolatot a magyarországi barátokkal, akiknek gyerekei az enyémekhez hasonló korúak (+/- néhány év) egyre többen mesélik el, hogy bizony nálunk is gond van ezzel... és persze mindenki aggódik a gyerekeiért. Hozzáteszem, teljes joggal, mert akárki áldozatává válhat ennek az ártalmas tevékenységnek.

Igyekeztem összeszedni néhány lényeges információt ezzel kapcsolatban, ami segíthet a jobb eligazodásban, vagyis, hogy mi számít online zaklatásnak/bántalmazásnak, mire érdemes odafigyelni és mit lehet tenni ellene.

Az internetes zaklatás - amerikai statisztikák szerint - naponta történik meg, elsősorban kamaszokkal-, kiskamaszokkal. Ez  a "bántalmazásnak" olyan formája, amely a technológia eszközein keresztül - mint okostelefon, internet - történik, és aminek jellegzetessége még, hogy mindig és mindenhol utóléri a zaklatott személyt. 
A cyberbully-nak/internetes zaklatásnak sokféle formája lehet:
- rosszindulatú-, gonosz megjegyzések küldése e-mailben, vagy telefonon,
- rosszindulatú pletyka terjesztése online, vagy szöveges üzenetekben,
- bántó-, megfélemlítő tartalmú üzenetek küldése valamelyik közösségi médián, vagy honlapon keresztül,
- valakinek a személyes adatainak, jelszavának a megszerzése, majd ártalmas üzenetek küldése az érintett személy nevében, vagy az érintett személy oldalára,
- a zaklató valaki másnak kiadva magát bántó üzeneteket küld valakinek,
- negatív hatású-, kellemetlen benyomást keltő fénykép készítése valakiről, majd annak terjesztése online, vagy telefonos üzeneteken keresztül,
- szexuális tartalmú szöveges üzenet, vagy kép terjesztése valakiről online, vagy telefonos üzenetekben.

Ez a fajta zaklatás nagyon ártalmas lehet a kamaszok, kiskamaszok számára egyaránt, amely könnyen vezethet szorongáshoz, depresszióhoz, súlyos esetben (ahogy nem egyszer meg is történt) öngyilkossághoz. Sajnos az internetes zaklatás - természeténél fogva - újra és újra megjelenhet a netes felületeken, ezáltal okozva ismétlődő problémát az érintett személy számára.
A másik oldalon, az interneten keresztül zaklatók közül, sokan úgy gondolják, hogy az internetes zaklatás, vicces dolog. Miközben talán nem gondolnak arra, hogy ennek a tevékenységnek - bizony - hosszú távú-, káros következményei lehetnek rájuk nézve is, mivel minden ami online megjelenik rájuk is visszaüthet és a későbbiek folyamán károsan befolyásolhatja a munkavállalást, a karriert, vagy - akár - az egyetemi továbbtanulást is. Sőt, a zaklatónak, vagy szüleinek akár jogi következményekkel is szembe kell néznie a későbbiek folyamán. Sokan talán azt gondolják - tévesen - hogy álnéven létrehozott profillal nem lehet őket megtalálni, azonban számos lehetőség van a zaklatást folytató személy nyomonkövetésére a cybertérben. Mégis a lehetséges következmények ellenére, riasztóan gyakori az internetes zaklatás a tinédzserek körében. 
Néhány statisztikai adat az i-SAFE adataiból:
- Több mint a kamaszok felével történt már valamilyen online zaklatás, és körülbelül ugyanilyen arányban voltak érintettek kamaszok mások internetes bántalmazásában.
- A tinédzserek több mint 25%-a tapasztalt már ismétlődő online bántalmazást mobil telefonon, vagy az interneten keresztül.
- Az érintett kamaszoknak jóval több mint a fele egyáltalán nem mondja el a szüleinek, ha online zaklatás történik vele!

Mi szülők is és kamaszaink is tehetünk azért, hogy megállítsuk ezt az ártalmas és egyre terjedőben lévő tevékenységet:
- Beszélgessünk gyerekeinkkel az internetes zaklatásról. Magyarázzuk el, hogy ez káros és ártalmas lehet minden érintett félnek, az üzenetek címzettjének, de a zaklatónak is! Tegyük egyértelművé kamaszunk számára, hogy gonosz-, bántó tartalmú üzeneteket nem küldhet senkinek - még akkor sem, ha ezt valaki más kezdeményezi - legyen ez egy fontos szabály az internet és a mobil telefon használatával kapcsolatban - amelyet, ha megszeg számoljon azzal, hogy a telefon és az internet használatának lehetőségét egy időre biztosan elveszíti.
- Bátorítsuk gyermekünket arra, ha online bántalmazást tapasztal, azonnal szóljon nekünk. Erősítsük meg abban, ha ő az áldozat, semmilyen büntetéstől nem kell félnie és mondjuk el neki, ha online zaklatják az nem az ő hibája - sajnos - ez bárkivel megtörténhet.
- Mindenképpen meg kell tartani-, másolatot (pl. screenshot) készíteni a bántó tartalmú üzenetekről. Az üzenetek tartalmától függően a szülőknek - higgadtan - végig kell gondolni milyen lépéseket érdemes tenni: pl. beszélni a zaklató szüleivel (ezt mindenképpen megfontoltan és higgadtan tegyük),  a bizonyítékok birtokában érdemes jelezni a zalatást az érintett közösségi oldalon, ahol történt a zaklatás (általában van egy ilyen lehetőség, mint "abuse@... .com" a szolgálta neve e-mail cím) és/vagy jelezni a rendőrségen, különösen ha megfélemlítő, vagy szexuális természetű zaklatásról van szó.
- Érdemes megpróbálni letiltani a zaklatást folytató személyt, hogy a későbbiekben ne tudjon üzeneteket küldeni. Ha szükséges ki kell cserélni a telefonszámot, e-mail címet kell váltani és a későbbiek folyamán jobban oda kell figyelni arra, kinek adja meg kamaszunk az új elérhetőségeket.
- El kell mondani gyermekünknek, hogy a szüleit kivéve, soha senkinek ne adja meg semmilyen jelszavát, vagy ne írja fel olyan helyre, ahol esetleg más is megtalálhatja.
- Mindig alaposan gondolja végig, mit oszt meg az interneten (FONTOS! Ami egyszer felkerült, az már ott is marad, és az interneten nem létezik "privát" információ, mert ami felkerült, annak életét többé nem tudjuk kontrollálni!) olyan tartalmat, amiről nem szeretné hogy később bárki láthassa, semmiképpen ne tegyen fel és ne küldjön el.
- Beszéljük meg kamaszunkkal, hogy soha ne osszon meg személyes adatokat az interneten keresztül (ez is legyen egy szabály), illetve ne mondjon el olyannak akivel csak online találkozott.
- Figyelmeztessük az online ismerősökkel kapcsolatos veszélyekre (stranger danger) és hívjuk fel a figyelmét, hogy lehetőleg olyanokkal barátkozzon online, akiket a való életben is ismer. 
- Az internet hozzáférést olyan helyen engedélyezzük kamaszunk számára, ahol mi is jelen vagyunk, pl. a nappali szobában, étkezőben, kerüljük el, hogy a szobájában, egyedül netezzen.
- Legyen szabály otthonunkban, hogy bizonyos-, közös családi tevékenységek közben gyermekünk  (beleértve magunkat is) legyen "offline", pl. este vacsoránál.
- Minden szülőnek érdemes megfontolni, mikor megfelelően érett már gyermeke arra, hogy a szabályokat betartva olyan eszközt adjon gyermeke kezébe, amellyel internet hozzáférése lehet, legyen az egy okostelefon, vagy számítógép.

Ha pedig szülőként olyan problémával találjuk szemben magunkat, amellyel - úgy érezzük - nem tudunk egyedül megbirkózni, érdemes szakember segítségét kérnünk a megoldásban.


Az internetes zaklatás sok esetben együtt jár az iskolai zaklatással. Ezzel kapcsolatban a www.megfelemlites.hu oldalon nagyon sok hasznos információ megtalálható. 

Azt hiszem nagyon fontos, hogy beszéljünk és lehetőleg gyakran beszéljünk erről a témáról, hogy legyen ez a köztudatban, mert ez egészen bizonyosan közelebb visz minket ahhoz, hogy csökkenjen ez a trend és visszaszoruljon ez az ártalmas folyamat. Ez annál is inkább fontos kell legyen mindannyiunk számára, mert az internetes zaklatásnak, vagy akár az iskolai zaklatásnak BÁRKI és BÁRKINEK A GYERMEKE áldozatává válhat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése