2013. november 4., hétfő

Tini ergonómia... avagy média használattal kapcsolatos tipikus panaszok a kamaszok körében

Néhány éve - amikor még szeretett munkámat végeztem - eszembe nem jutott volna, hogy a "számítógépes munkahelyeken" felmerülő ártalmakkal hamarosan már nem csak a felnőtt korosztályban kell majd foglalkozni - vagy legalábbis gondolni rá - hanem a gyerekeknél/kamaszoknál is megjelenhetnek ugyanazok a problémák.
Az első erre utaló "jel" az volt számomra, amikor néhány hete egy barátnőmmel beszélgetve - akinek kamasz lánya van, és aki - igazi mai kamaszokhoz "illőn" - barátnőivel együtt szívesen használja az okostelefonok nyújtotta-,  folyamatos kapcsolattartási lehetőségeket - szóval, ez a barátnőm említette, hogy a lánya barátnői közül többen panaszkodnak, hogy nagyon fájnak a kezeik... Azt kell mondjam, említett barátnőmnek vág az esze mint a borotva, mert rögtön azt válaszolta nagy lányának: "talán nem kellene annyit nyomkodni azokat az okostelefonokat". És milyen igaza van! A probléma oka valóban ez lehet.
Ami engem illet, én még nem találkoztam személyesen ezzel a jelenséggel, lévén, hogy nagy fiam folyamatos okostelefon-ostromának még mindig ellenállok... bár az is igaz, a fiúk valószínűleg nem is textelnek olyan sokat mint a lányok. Ilyen előzmény után a minap ráakadtam egy nagyon-nagyon jó összefoglaló írásra, ami igyekszik megmutatni, hogy a különböző technológiai eszközökön eltöltött (túl) sok idő, valójában nem csak az agyra és a lélekre hathat ártalmasan...

Bevezetésként néhány elképesztő adat, természetesen az Egyesült Államokból:
A 8-18 éves korosztály - az ajánlott napi 2 órával szemben - átlagosan 7 órát tölt képernyő előtt naponta, a kamaszok 97%-nak van valamilyen képernyős eszköz a szobájában és naponta átlagosan 3.417 szöveges üzenetet küldenek.

 Az alábbi ábrában található feliratokat, bal oldalon sorolom fel balról jobbra haladva:

Forrás: Huffington Post
 Fent:
1. Minden videójátékkal eltöltött óra után 50%-kal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyerekek fájdalmat éreznek a csuklójukban és az ujjaikban.
2. Azoknál a gyerekeknél, akik több időt töltenek képernyő előtt és kevesebbet a szabadban, megfigyelhető, hogy a szemekben lévő erek szűkebbek - ezt jelenséget, pedig összefüggésbe hozták már a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek megjelenésével.
3. Kutatók leírták már az ún. "Facebook depressziót", azoknál akik túl sok időt töltenek a közösségi oldalakon.
4. Egy kutatás szerint, a vizsgált tanulóknál megfigyelhető volt, hogy leckeírás közben 2 percél hosszabban képtelenek voltak koncentrálni a feladatra, anélkül, hogy közben ne néztek volna rá valamilyen képernyőre.

Lent:
5. A túlsúlyos fiúk 61%-nál, és a túlsúlyos lányok 63%-nál volt megállapítható, hogy naponta több mint 2 órát töltenek TV nézéssél.
6. Becslések szerint, a 6-19 éves gyerekek és kamaszok 12.5%-a szenved hallás károsodást/hallásromlást a túl hangos zene hallgatás következtében.
7. A 18 és 24 év közötti fiatalok körében, 84% a gyakorisága a hátfájásos panaszok előfordulásának, melynek oka a telefonok fölötti rossz testtartás, amit már el is neveztek: "iPosture"-nek, vagyis "iTesttartásnak".
8. A kamaszoknak csak 20%-a alszik a kívánatosnak tartott 9 órát éjszaka és 45%-a kevesebb mint 8 órát alszik éjszakánként. Ennek oka pedig - részben - a különböző tech eszközök jelenléte a szobájukban.



A szakemberek azt ajánlják, a számítógép elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy - hasonlóan a munkahelyeken ajánlottakhoz - a billentyűzet legyen asztalon-, kézmagasságban; válasszunk megfelelő széket, ami támasztja a hátat és figyeljünk rá, hogy gyermekünk megfelelő (egyenes) testtartással üljön az asztalnál.

A különböző képernyős eszközök folyamatos használata az iskolában és otthon, a látás-, illetve a szem tekintetében is "kifejti hatását" - mondja David Epley, gyermekszemész - az amerikai szemészorvosok szakmai szervezetének szóvivője. Amikor a képernyőt nézzük kevesebbet pislantunk, ez pedig a szem kiszáradásához-, viszketéséhez és a szem megerőltetéséhez vezethet. A kamaszok szeme valamelyest hozzászokhat a képernyő nézéséhez - mondja Epley - azonban egy idő után károsodhat is a szem és ún. myopia, vagyis rövidlátás alakulhat ki.
Amit tenni lehet: Az amerikai szemészorvosok szakmai szervezete azt tanácsolja, képernyő használat során minden 20 percben nézzünk el a képernyőtől és legalább 20 másodpercig fókuszáljunk egy távolabbi pontra, ami legalább 6 méter távolságra van tőlünk.

Egy 2010-es Pew felmérés szerint, 5 tinédzserből 4 a mobiltelefonjával alszik, illetve a telefon a szobájában van éjszaka és persze nem csak ébresztésre használják a telefont... egy másik tanulmány szerint pedig a kamaszok, átlagosan 34 üzenetet küldenek még el miután ágyba kerültek.
Senkinek az alvására nincs jó hatással a képernyő. Az erős fény "felébreszti az agyat" - mondja Michael Decker professzor, alvás specialista - a fény megzavarja az agyban a 24 órás ritmus szabályozást, mivel az agy nem tud különbséget tenni a természetes fény és a képernyő fénye között. "A képernyő fényétől tehát, a kamaszok teljesen éberek lesznek, ami miatt később kerülnek ágyba és később is álmosodnak el, de sajnos az alváshiány okozta hatásokat már nem tudják elkerülni", mondja Decker professzor. A kevés alvásnak pedig pszichológiai következményei vannak a kamaszoknál is: ingerlékenyekké válnak és rosszul kezelik a társas kapcsolataikat. (Lehet, hogy ennek is köze van a cyberbully-hoz, az online zaklatás jelenségéhez?-cybermami) Ráadásul a memóriára is rossz hatással van az alváshiány, ami pedig a tanulmányi eredményeket rontja. (A kevés alvás multitasking-gal kombinálva - amiről már korábban írtam - bizonyára megteszi a hatását a tanulásban... :-(  - cybermami)
Mit lehet tenni? A szakemberek azt mondják, a tinédzsereknek átlagosan 9.25 óra alvásra van szükségük éjszakánként (bár akadnak olyanok, akiknek a 8.5 óra is elég). Ezért azt tanácsolják, beszéljünk kamaszunkkal az alvás fontosságáról és egyezzünk meg egy esti "forgatókönyvben" amelynek része legyen, hogy a telefonokat kikapcsolva-, egy kijelölt töltőhelyen kell tartani éjszaka.

Károsíthatja a hallást. Ötből egy serdülőnél találnak a szakemberek halláscsökkenést, ez az arány pedig az utóbbi években nőtt. Habár ez még nem bizonyított (??? A zaj eredetű hallásromlásnak jellegzetes mutatói vannak, és mivel a kamaszok (elvileg) nem dolgoznak/tartózkodnak határértéket meghaladó zajos környezetben, nehéz elképzelni, hogy a hangos zenehallgatáson/fejhallgató/fülhallgató használaton kívül, mi más okozhatna még ilyen problémát; legalábbis ilyen gyakori előfordulással - cybermami) Szóval, a pontos okot bizonyító tanulmányok hiányában, a szakemberek feltételezik, hogy az egyre gyakrabban tapasztalható hallásromlások hátterében a hangos zenehallgatás állhat. A manapság nagyon elterjedt digitális zenelejátszásra alkalmas eszközök - amiből rengeteg féle van - okozhatják a problémát. Ebből a szempontból különösen kedvezőtlen a fülhallgató (fülbe dugható kis hangszóró), mert az a környezeti zajt nem csillapítja (szemben a fejhallgatóval, ami legalább a fület eltakarja), így ahhoz, hogy a zene "élvezhető" legyen - például közlekedés közben - nagyon hangosra kell állítani a hangerőt.
Mit lehet tenni? A szülőknek azt tanácsolják, hogy pl. az iPod-on állítsák lejjebb a lehetséges maximális hangerőt a "beállítások"/"settings" menüben még hozzá úgy, hogy azt csak jelszóval lehessen megváltoztatni. (Én megpróbáltam. Be is tudtam állítani, de olyan opciót nem találtam, ahol ezt a beállítást jelszóval letudtam volna védeni... Egyébként ami engem illet, a javasolt megoldást elég gyenge lehetőségnek tartom. Lévén, hogy a gyerekek -sok esetben - sokkal jobban ismerik ezeket az eszközöket, mint szüleik. Amit én próbáltam tenni az ügy érdekében, először is, hogy nem vettem a gyerekemnek fülhallgatót, "csak" fejhallgatót és elmagyaráztam neki, hogy ugyan valóban nagyon menő és szép színeket lehet választani fülhallgatóból, ez azonban a fülének a lehető legrosszabb megoldás lenne. Elmondtam milyen könnyen "eltudja rontani" vele a fülét és együtt beállítottuk, hogy mi az a hangerő ami még "elfogadható". Azt hiszem - szándékom ellenére - eléggé felidegesítettem azzal, hogy elromolhat a füle... mert a fejhallgatót egyáltalán nem használja. Mondjuk nem bánom, hogy így van... - cybermami)

 Ezidáig nincs bizonyíték arra, hogy a gyermekek agyára káros hatással lenne a technológia. (Ezzel kapcsolatban találtam egy nagyon jó cikket, amit ide kattintva el lehet olvasni, igaz csak angolul van...:-( - cybermami )  A képernyő lehet ártalmas sok szakember véleménye szerint: láthatóan a mai kamaszok zaklatottabbak, mint néhány évvel ezelőtt társaik voltak, a közösségi média is hozzájárul számos pszichológiai probléma kialakulásához (pl. facebook depresszió)...
De egyesek szerint lehetnek pozitív hatásai is, ha a technológia korában nő fel a gyermek, mondja Dr. Larry Rosen, a Rewired: Understanding the iGeneration and The Way They Learn című könyv szerzője. Dr. Rosen szerint a közösségi média segíthet a kamaszoknak, megtalálni helyüket a világban, és néhány tanulmány szerint az interaktív alkalmazások segíthetnek a tanulásban.
Míg a szakemberek véleménye sok tekintetben megosztott a technológia jó- és nem kívánatos hatásait illetően, egy dologban mindenki egyetért: a mértékletesség a legfontosabb.
Forrás: Huffington Post, "Here's What A Constantly Plugged-In Life Is Doing To Kids' Bodies"


Elég hosszúra sikeredett a mai bejegyzés és még az elején említett kéz problémákról nem is írtam. Ezt természetesen hamarosan mindenképpen pótolom.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése