2013. október 31., csütörtök

A sokat emlegetett - amerikai gyermekorvosok által adott - média használati tanácsok

Már annyit emlegettem az itteni gyermekorvosokat a media használattal kapcsolatos ajánlásaik kapcsán... Gondoltam utána nézek, valójában mik is ezek az ajánlások, amelyek sokak szerint teljesen életszerűtlenek... hogy ez valóban így van-e mindenki döntse el maga. Amit én mondanék róluk: sok lemondást, tudatosságot és nagy odafigyelést kíván a szülőktől... Semmiképpen nem egyszerű az biztos. De azért vannak benne hasznos ötletek. Szerintem.

Íme:


- Gondoljuk végig és tervezzük meg a családban a média (TV, PC, tablet, okostelefon) használatot. Ennek során ne csak a mennyiséget vegyük figyelembe, hanem a minőséget is és arra is figyeljünk, hogy hol történik ezeknek az eszközöknek a használata otthonunkban. A szabályokat közösen állítsuk fel, úgy hogy azzal lehetőleg mindenki egyetértsen és írjuk is le azokat. Ezt egyébként érdemes ki is függeszteni egy jól látható helyre a lakásban.
- Minden képernyőt tartsunk távol a gyerekszobáktól, valamint nyilvánítsuk "média mentes"-nek az étkezéseket, a lefekvés idejét és erre az időre minden eszközt tegyünk el. Éjszakára pedig tegyük egy kijelölt helyre/töltőre valamennyi mobil eszközt.
-  A túl sok média használattal már bizonyítottan összefüggésbe hozták az elhízást, az alváshiányt, iskolai problémákat, az agressziót és más viselkedési zavarokat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy korlátozzuk a képernyő előtt eltöltött időt napi maximum 1-2 órára.
- Két évesnél fiatalabb gyermekek esetében, a képernyő előtt eltöltött idő helyett, részesítsük előnyben a szabad játékot és a valódi emberi kapcsolatokat. Azzal, hogy lehetőséget biztosítunk a kreativitás kialakulására, a probléma megoldó képesség fejlődésére, a finom motoros mozgásokra és a valódi érzékelésre-, tapasztalásra; az agy fejlődését segítjük elő, amely különösen fontos a korai években és sokkal értékesebb gyermekünk fejlődése szempontjából, mint a különböző képernyős eszközökön eltöltött (passzív) idő.
- Szülőként vállaljunk aktív szerepet gyermekeink tudatos média használatának kialakításában, nézzünk együtt különböző tartalmakat és beszéljük meg mit gondolunk róla.
- Keressünk olyan média tartalmakat, amelyek hasznosak és értékeket közvetítenek, mint például az együttérzés, mások elfogadása-, megértése. Olyan programokat válasszunk, amely példa lehet a gyermekünk számára a másokkal történő kapcsolatok kialakításban.
- Legyünk szigorúak és következetesek, hogy gyermekünk csak a számára (életkorának) megfelelő tartalmakat nézze.
- Az internet hatalmas lehetőség a tanulásra, de ezzel egyidejűleg jelen van a veszélye annak is, hogy a világhálón bajba kerül-, vagy számára nem megfelelő tartalmakat talál. Tartsuk a számítógépet/laptopot/tabletet otthonunk olyan részén, ahol mi is jelen vagyunk, így ellenőrizhetjük mit csinál gyerekünk a neten és persze, hogy mennyit időt tölt el vele.
- Beszélgessünk arról, hogy az interneten bárhova "megy", annak nyoma marad, ez az ún. "digital footprint", így érdemes elkerülni az olyan ténykedéseket a cyber térben, amiről nem szeretné, hogy nyoma maradjon.
- Szülőként ismerjük meg a közösségi médiát, a Facebook-ot, a Twitter-t, az Instagram-ot, stb. Ne engedjük meg, hogy 13 évesnél fiatalabb gyermekünk regisztráljon ezeken az oldalakon.
- Beszélgessünk sokat! Beszélgessünk a megfelelő viselkedés (digital citizenship) fontosságáról az online térben. Beszéljük meg, hogy milyen adatok azok amiket semmiképpen nem szabad megadni a neten (ezek elsősorban személyes adatok: telefonszám, lakcím, egyéb személyes azonosítók, pontos tartózkodási hely, stb.). Beszéljünk arról, hogy milyen súlyos következményei lehetnek az online zaklatásnak (cyberbully). Ha gyermekünk kerül célpontjává ilyesminek nagyon fontos, hogy azonnal reagáljunk, lépjünk kapcsolatba a többi szülővel és ha szükséges az iskolával. Figyeljünk gyermekünkre és reagáljunk/segítsünk gyorsan, ha azt tapasztaljuk, hogy gond van, ha online bántalmazták és szüntessük be a jelenlétet az érintett közösségi oldalon.
- Győződjünk meg róla, hogy gyermekünk tudatában van annak, hogy nem helyes és nem bölcs dolog sexting üzenetek küldése (szexuális tartalmú képek, szövegek), vagy azok fogadása, és ebben az esetben nem számít az sem, hogy azokat ismerőstől, vagy ismeretlentől kapja, vagy küldi.
- Ha bizonytalanok vagyunk az általunk felállított szabályokban-, azok ellenőrzésében-, hatékonyságában-, kérjünk segítséget más, a témában járatos ismerősöktől, esetleg szakembertől.
Forrás: www.healthychildren.org

ui. Miután ezt a bejegyzést kitettem, azt követően néhány nappal szereztem tudomást, hogy az AAP (az amerikai gyermekorvosok szakmai szervezete megjelentette a Kamaszok és gyermekek média használatára vonatkozó ajánlásait 2013-ra vonatkozóan. Bár alapjaiban új szempontokat nem tartalmaz az ajánlás a korábban kiadotthoz képest, azt gondoltam mégis becsatolom ide, hátha valakit érdekel. Ide kattintva meg lehet nézne a legfrissebb ajánlásokat.
Frissítve: 2013. november 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése