2013. október 30., szerda

ÚJ és MEGLEPŐ felmérési eredmények a 0-8 éves gyerekek média használatáról

Megint régen írtam. De közben rengeteget olvastam ám! :-) Igaz, nem a könyvemet, sokkal inkább cikkeket. A cikkek alapján, az elmúlt napokban az a benyomásom alakult ki, mintha a szakemberek (orvosok, pszichológusok) nagy hirtelen, "tömegesen" elkezdték volna kongatni a "vészharangot" és egyre többen igyekeznek óvatosságra inteni a szülőket a képernyős eszközök használatával kapcsolatban. Ezt a benyomásomat erősítette meg egy két napja napvilágot látott új tanulmány, amely a 0-8 éves korosztály média használatát vizsgálta, összehasonlítva a felmérések adatait egy 2 évvel korábban - szintén ebben a témában - készült felmérés adataival. Az elmúlt 2 évben történt változás drámai mértékű. Érdemes átnézni az adatokat összefoglaló alábbi képet.

Source: Common Sense Media
A felmérésben 1.463 szülőt kérdeztek meg és azt találták, hogy a 2 évesnél fiatalabb gyermekek 38%-a használ okostelefont, vagy táblagépet; míg 2 évvel korábban ez az arány csak 10% volt. Ez a szám pedig megdöbbentően magas, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége azt ajánlja a szülőknek, hogy 2 éves korig egyáltalán ne használjanak/nézzenek a kicsik semmilyen képernyőt. Ennek az ajánlásnak pedig az oka, hogy egyértelműen bizonyított néhány potenciális veszély a korai képernyő használatból adódóan, viszont egyenlőre semmilyen bizonyítékunk/ismeretünk nincs arról, hogy ilyen fiatal korban bármit is tanulna a gyermek az ilyen eszközök használata során. Plusz, arról sincs egyenlőre semmilyen biztos tudás, hogy milyen hosszútávú hatásokkal kell majd számolni ezeknek az eszközöknek a használata miatt.
A felmérés azt is megmutatta, hogy a táblagépek száma ötszörösére nőtt azokban a családokban, ahol van/vannak 0-8 éves korú gyermekek. (Míg 2011-ben a családok 8%-nak volt ilyen eszköz otthon, ez az arány 40%-ra nőtt 2013-ra.)
Az idő pedig amit ezeken az eszközökön (okostelefon, tablet) töltenek a gyerekek szintén nagyot nőtt 2 év alatt, a korábbi átlagosan napi 5 percről 15 percre.
Bár a képernyős eszközök között még mindig a TV dominál, a tévénézéssel töltött idő egyre csökken és előtérbe kerülnek a minden lehetőséget egyben (all-in-one) biztosító eszközök.
A szakemberek szerint, lehet ezeknek az új eszközöknek jótékony/fejlesztő/tanító hatása, de nagyon fontos, az ezeken eltöltött idő szabályozása és a tartalmak okos megválasztása, ami természetesen a szülők feladata. Félő azonban, hogy ezek az eszközök sokkal inkább azért kerülnek a kicsik kezébe, hogy "maradjanak csöndben" miközben szüleik valami mással vannak elfoglalva: "Tessék itt van, játsszál egy kicsit!"
A Common Sense Media megkérdezett szakembere is azt mondja, ezek az új eszközök azonban bizonyosan nem pótolhatják a korábban jól bevált építőkockát, a kirakós játékokat, vagy a mesét amit a szülő egy igazi könyvből olvas fel gyermekének.



A szakember azt mondja, "A digitális világ itt van a nyakunkon, ez már az igazi digitális forradalom. Mindannyiunknak nagyon komolyan kell venni..."



















Forrás: Huffington Post, One-Third Of Children Under 2 Have Used Smartphones, Study Says
             Common Sense Media,  Zero to Eight: Children’s Media Use in America 2013, Research



A múlt hétvégén én is tanúja voltam egy esetnek amit azóta is nehezen tudok kiverni a fejemből. Dugóban araszoltunk (én a jobb oldalon ültem) így volt időm nézelődni, bár mindösszesen 20 percet töltöttünk az álldogálással. A mellettünk levő autóban egy fiatal család ült: papa volánnál, mama mellette és két kisebb gyerek hátul. A nagyobbik 3-4 éves forma, a pici olyan 8 hónapos lehetett és a gyerekülésben nézelődött jobbra balra. Nézem, hogy anyuka a telefonjával van elfoglalva (ami persze nem ritka jelenség), aztán egyszer csak hátra fordul és a pici 8 hónapos forma gyerek kezébe adja az okostelefont... :-(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése