2014. január 16., csütörtök

A mobilok és a sejtbiológia. Lehet-e a mobiloknak káros hatása az egészségünkre?

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem, mint az egészségvédelemmel - korábbi munkám során - alaposan megfertőzött mobil felhasználónak, mindig voltak/vannak félelmeim azzal kapcsolatban, hogy az évek során mi derül majd ki a mobilokról/okostelefonokról: vajon milyen egészségre káros hatásaik lehetnek ezeknek az eszközöknek? Mert hatásuk biztosan van, effelől nem lehet kétségünk. Elég ha csak arra gondolnunk, amikor hosszabban beszélünk, mennyire felmelegszik a fülünk azon az oldalon, ahol a telefon van, vagy esetleg, amikor egy hosszabb beszélgetés után megfájdul a fejünk.
Fura módon - vagy talán nem is annyira(?) - ilyen jellegű veszélyre, vagy - mondjuk így - potenciális veszélyre, nem igen figyelmeztetik a felhasználókat. Pedig biztosan érdemes gondolni rá, számolni vele és ha lehet, tenni ellene. Különösen, ha gyermekeink kezébe adunk ilyen eszközöket.
 
Az egészségre kifejtett hatással kapcsolatban folyamatosan keresem az információkat és nem mondhatnám, hogy a "csapból is ez folyik", de még csak azt sem, hogy könnyű lenne ilyen jellegű híreket találni. Most azonban - a múlt év óta - mintha már kicsit "látványosabb" lenne a mozgolódás ebben a témában. Persze végülis nem lehet csodálkozni ezen az "óvatosságon". A közegészségügyben (is) ahhoz, hogy valamiről ki lehessen egyértelműen mondani, hogy ártalmas az egészségre, egyértelmű bizonyítékok kellenek, ehhez pedig sok esetben hosszú időre van szükség és persze elegendő számú "egyértelmű esetre". Ezért örültem meg nagyon, amikor az alábbi cikket olvastam Dr. Katz-tól (Director of Yale Prevention Research Center) ebben a témában. Szülőként és persze rendszeresen mobilozó felhasználóként, azt hiszem nagyon fontos, hogy tudjunk a lehetséges veszélyekről és ha lehet védjük meg egészségünket és gyermekeink egészségét.
 
Az alábbiakban nem fordítom le teljes egészsében Dr. Katz cikkét, csupán a téma szempontjából fontos részeket, azonban ide kattintva, el lehet olvasni a teljes írást:
 
"A mobil telefonok használatával kapcsolatosan néhány kockázat mára már általában jól ismert. Ilyenek például, hogy mennyire veszélyes lehet, ha vezetés közben telefonálunk. Az Egyesült Államokban az autós balesetek kb. 25 százalékában játszik szerepet a mobil telefon használata vezetés közben. Vagy másik mára már eléggé köztudott hatás, az a fiatal egyetemisták körében végzett tanulmány amely azt mutatja, hogy az okostelefonok használata összefüggést mutat a rosszabb iskolai teljesítménnyel és a fokozott idegesség-, szorongás kialakulásával." (Erről írtam már korábban többször, elsősorban a "multitasking" és a közösségi oldalak kapcsán. - Cybermami)
 
"Ezen hatások mellett azonban, a legkockázatosabb és legalattomosabb veszély a mobiltelefonok által kibocsájtott elektromágneses sugárzás hatása lehet. Legalattomosabbá talán az teszi ezt a veszélyt, hogy ez teljesen láthatatlan, semmilyen módon nem észrevehető, így nagyon könnyű figyelmenkívül hagyni. És valószínűleg ehhez az a fajta - általánosnak mondható - szemlélet is hozzájárul, hogy általában szeretünk úgy gondolkodni "amit nem látok, nem érzek, nem szagolok és nem hallok, az nincs is, így nem is hathat rám károsan". Kicsit jobban végiggondolva a dolgot, gyorsan rájövünk, hogy ez azért nem egészen így van. Gondoljunk csak arra, amikor röntgen felvételt készítenek rólunk, milyen hatása van ennek a láthatatlan "erőnek", amely - ez esetben ionizáló sugárzás - mennyire mélyen behatol a szervezetünkbe. Vagy bárki, akinél már végeztek MRI vizsgálatot, megtapasztalhatta, a nem-ionizló sugárzások körébe tartozó-, elektromágneses sugárzás erejét, amely hasonlóan képes egészen nagyfelbontású képeket alkotni testünk rejtett zugairól. Vagyis, amit nem látunk, és egyáltalán semmilyen módon nem érzékelünk, képes bejutni testünk legrejtettebb részeibe és éles képet adni belső szerveink felépítéséről."
 
"De mik lehetnek ezek a káros hatások a mobiltelefonok esetében?
Forrás: www.wirelesswatchblog.org
 

A leginkább aggodalomra okot adó hatás a mobilok által kibocsátott elektromágneses sugárzásnak a sejtek örökítőanyagaira kifejtett hatása, és ennek szerepe a daganatos betegségek kialakulásában. Mivel a mobilokat általában a fülünknél tartjuk, a hallásunkban résztvevő sejtek pedig alapvetően az agyunkban helyezkednek el, illetve agyunkhoz közvetlenül kapcsolódnak, így felmerül az agyban esetleg kialakuló daganatos betegségek veszélye. Másik veszély, aminek szintén hangot adtak már, hogy a mobil telefonok mell fölött hordása, fokozhatja a mellrák kialakulásának kockázatát; illetve - egy a közelmúltban végzett állatkísérlet rávilágított annak a lehetőségére - hogy a mobilok által keltett sugárzás a méhen belül-, a magzatra kifejtett hatásként, szerepet játszhat a hiperaktivitás és figyelemzavar (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder) kialakulásában.

Egyik, itt felsorolt hatás sem bizonyított egyértelműen, méghozzá elsősorban azért mert hosszú ideig tartó (több évtizedes), nagy számú csoportot érintő vizsgálat kellene hozzá, amire egyenlőre csak kevés kísérletet tettek.
Egyenlőre tehát amire elsősorban hagyatkozhatunk, az az hogy biztosan tudjuk: a mobil telefonok által kibocsátott sugárzás bejut a testünkbe, bejut az agyunkba; az pedig már számos módon bizonyítást nyert, hogy ez a sugárzás károsíthatja a sejteket és az azokban lévő örökítő anyagokat (DNA), valamint megfigyeléseken alapuló epidemiológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy összefüggés lehet a mobiltelefonok használata és bizonyos daganatos megbetegedések kialakulása között.
 
A nagy cégek, akik eladják a telefonokat és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat, azzal érvelnek, hogy ezek a bizonyítékok nem elegendőek, ahhoz, hogy a károsító hatást egyértelműen ki lehessen jelenteni és igyekeznek meggyőzni a felhasználókat arról, hogy nincs veszély. Ezzel azonban gyakorlatilag úgy tesznek, mintha a viszonylag kevés bizonyíték ami jelenleg rendelkezésünkre áll, azt jelentené mintha bizonyítást nyert volna. hogy nincs veszély. És ezzel a hozzáállással azoknak a nagy cégeknek a nyomdokaiban járnak, akik hosszú időn keresztül elutasították, hogy például összefüggés lenne a cukros üdítőital fogyasztás és az elhízás között, vagy a dohányzás és a tüdődaganat kialakulása között."
 
"Végülis, az ismert tények alapján - ameddig az ártalmas hatást feltételező állítás bizonyításához szükséges vizsgálatok összegyűlnek - a legokosabb amit tehetünk, ha a mobiltelefonok használatában rejlő veszély lehetőségét elfogadjuk és ennek megfelelően kezeljük; sokkal inkább okosan tesszük ha így járunk el, mintha - az egyenlőre kevés rendelkezésünkre álló adat ismeretében - azt mondanánk, hogy nincs veszély."
 
"Itt szeretnék hivatkozni Joel Moskowitz, Ph.D. (Director of UC Berkeley's Prevention Research Center) szakértő kollégám által a közelmúltban kiadott friss információira a Bluetooth-okkal kapcsolatban. Dr. Moskowitz figyelmeztet az egyre terjedő Bluetooth használattal kapcsolatban, annak lehetséges veszélyére, amely ugyan kis intenzitású mikrohullámú sugárzást bocsájt csak ki, de vizsgálatok szerint ez is megváltoztatja az agyban fontos szerepet betöltő vér-agy gát működését, nevezetesen átjárhatóbbá teheti azt. A vár-agy gátnak azonban fontos szerepe van a központi idegrendszer védelmében. Ráadásul a Bluetooth-val  kommunikáló eszközök elterjedése tovább generálja az okostelefonok fokozottabb használatát, amely tovább emeli a telefonok által gerjesztetett sugárzásban eltöltött időt, fokozva ezzel az agy és melldaganat-, a hipofízis és fültőmirigy daganat kialakulásának kockázatát.
Egy a közelmúltban közzétett svéd vizsgálat azt találta, hogy háromszoros eséllyel alakul ki rosszindulatú agydaganat azoknál akik 25, vagy több even keresztül használnak mobiltelefont, vagy hordozható (cordless/vezeték nélküli) telefon készüléket. Egy 2013-ban közzétett publikációban, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) az elektromágneses mezőt keltő telefonokat mint "lehetséges emberi rákkeltő" sorolta be.
 
 
Forrás: www.indoor-wireless-solution.com
 
Dr. Moskowitz fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a gyerekek esetében még komolyabban kell venni a lehetséges veszélyt a mobil telefonok sugárzásával kapcsolatban, mivel a gyermekek agyában mélyebbre jut a telefonok által kibocsátott sugárzás."
 
(A bal oldalon látható képre érdemes egy pillantást vetni. Bevallom, engem egészen megdöbbentett: az ábra azt mutatja mennyire hatol be az ember agyába a mobil telefonból jövő sugárzás. Az első képen egy 5 eves gyerek koponyája látható, a másodikon egy 10 eves gyereké és a harmadikon egy felnőtt koponyája van. - Cybermami)
 
 
 
"A mobiltechnológia körülvesz minket, de ez nem jelenti azt, hogy ártalmatlan is. Történelmünk során számos - korábban széles körben használt és elterjedt - dologról nyert később bizonyítást, hogy ártalmas lehet számunkra: a kokaintól a dohányig, a transz zsíroktól a higanyon át a rádiumig."
 
 
Ameddig tehát nem ismerjük a pontos hatást, de alapos okunk van azt gondolni, hogy lehet ezeknek az eszközöknek az egészségünkre káros hatása is, addig igyekezzünk körültekintően használni ezeket és mindenképpen alaposan fontoljuk meg - az egészségre kifejtett hatásuk miatt is - hogy mikor adunk gyerekeink kezébe ilyen eszközöket.
 
 
A következő napokban igyekszem utánanézni, hogy milyen lehetőségeket ajánlanak - ha egyáltalán - az egészségvédelemre, a kockázat csökkentésére. Mert ezt a szempontot nagyon hiányolom Dr. Katz cikkéből. Az "rendben van", hogy a "frászt hozza rank",  de akkor most hogyan tovább?
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése