2013. december 9., hétfő

Hogyan biztosíthatunk elegendő-, jó minőségű alvást gyermekeinknek a digitális korban?

Nem tudom más családokban mi a helyzet. Én folyamatosan küzdök az esti lefekvéssel, úgy értem, hogy időben ágyba kerüljenek a gyerekeim. Hozzáteszem, hogy nálunk képernyő használat terén - valószínűleg extrém a helyzet - legalábbis hétköznap mindenképpen. Mert TV-t egyáltalán nem nézünk. Van persze tévénk, nem is egy... de az itteni kereskedelmi műsorokból viszonylag rövid időn belül elegünk lett: egyszerűen elviselhetetlen mennyiségű reklámot tartalmaznak - a normálisnak nevezhető - műsorok, számunkra pedig elfogadhatatlan volt, hogy 4 órán keresztül kelljen néznünk egy filmet, közben pedig elviselni (kb. fele időben) a borzalmasabbnál borzalmasabb reklámokat (az amerikai reklámok egészen mások, mint amihez Európában hozzászokott az ember). Így a TV előfizetést lemondtuk és gyakorlatilag csak az interneten keresztül nézünk bármilyen filmet, esetleg egyéb műsort. Ennek hatalmas előnyei: hogy akkor és azt nézünk, ami érdekel minket, és főleg, hogy reklám nélkül! Hétköznap azonban erre sincs időnk, egyáltalán. A gyerekeknek suli után, szinte minden nap edzés van, a lecke és az egyéb esti teendők mellett. Így ha már este 9 körül ágyban vannak, az nagyon jónak számít. A nagy fiam, aki 13 éves sokszor tanul még este fél tízkor is, ilyenkor pedig tényleg későn kerül ágyba. Reggel 06.30-kor pedig már megy az iskolabusz... Szóval a hétköznapok minimális - szinte semmi - képernyőzéssel telnek, kivéve persze ami a leckeíráshoz kell, na meg persze arra mindig van egy kis idő (30-40 perc naponta), hogy - kikapcsolódásként - böngésszenek a neten azután, ami éppen izgalmas téma számukra (mint Harry Potter, Lord of The Ring, The Hobbit, vagy éppen valami aktuális zene), persze szigorúan körülöttem, esetleg velem. Saját hétköznapjainkat nézve egyáltalán nem tudom elképzelni, hogyan férne még bele az a magas óraszám a képernyők előtt, amit a statisztikák emlegetnek, de az esti lefekvés-, az hogy időben ágyba kerüljenek, így is gond.
Tudom, hogy az alvásnak nagyon-nagyon fontos szerepe van a gyerekeknél, mármint az elegendő mennyiségű és jó minőségű alvásnak. Ezért nagyon megörültem, amikor ezzel kapcsolatban találtam egy cikket szintén Jim Taylor pszichológustól, a PsychologyToday magazinban. Azt gondolom, nem én vagyok az egyetlen szülő akinek érdekes lehet ez a téma, ezért arra gondoltam, megosztom itt a blogon:
 
Photo: www.wahmresourcesite.com
 
 
Az alvás talán a legfontosabb - bár sokszor elfelejtett - tényező a gyermekek egészséges fejlődésében. A tény az, hogy a gyerekek "túlélik", ha nem mozognak, vagy keveset esznek (bár természetesen egyik sem javasolt), de minden gyereknek szüksége van alvásra. Ennek fontosságát sokszor észre sem vesszük, és nem fordítunk különösebb figyelmet gyermekeink alvására-, annak jótékony hatásaira
Az alvás hatása azonban nagyon mélyreható és fontos. A jó minőségű alvás egyértelműen összefüggésbe hozható a javuló figyelemmel, csökken a stressz, nagyobb az érzelmek feletti kontrol, jobb a hangulata a gyereknek, jobb az emlékezőképesség és hatékonyabb az információk előhívása, jobbak a gyerek iskolai eredményei, mentálisan egészségesebb a gyermek, alacsonyabb az elhízás rizikója, más egészséggel kapcsolatos problémák kialakulásának az esély is kisebb és hosszabb életet eredményez.
Azt mondják az alvással foglalkozó szakemberek, hogy a 3-6 éves korú gyerekeknek naponta 13 óra alvásra van szüksége, a 7-12 éves korú gyerekeknek 11 óra alvásra van szüksége, és a 12-18 éves korú kamaszoknak 9 órát kellene aludnia minden éjszaka. Sajnos azonban a mai gyerekek általában sokáig vannak fent és nem alszanak eleget. Egy tanulmány úgy írta le, a "korai fekvés, korai kelés" előnyeit a gyermekeknél, hogy azok a gyerekek akik korán fekszenek és korán kelnek: egészségesebbek és vékonyabbak. Összehasonlítva őket azokkal a gyerekekkel, akik későn kerülnek ágyba, amiatt mert - jó eséllyel - tévét néznek, számítógépeznek, vagy videójátékoznak, miközben a késői órákban esetleg esznek még valamilyen (egészségtelen) rágcsálnivalót is. Plusz, nagy valószínűséggel mindeközben megnézik az egészségtelen ételeket tartalmazó reklámokat...
Ennek eredményeként tulajdonképpen az egészséges-, aktív életmód helyett egy ülő életmód jellemző ezekre a gyerekekre.
A kérdés tehát az, miért alszanak keveset a mai gyerekek? Nem meglepő módon, más okok mellett a technológia az egyik "bűnös". Felmérések szerint, a gyerekek 70%-nak van saját tévé a szobájában. A saját tévé pedig egyértelműen hozza magával a több képernyő előtt eltöltött órát, ami egy félmérés szerint 50%-kal több(!) tévé nézéssel töltött órát jelent azokkal a gyerekekkel összehasonlítva, akiknek nincsen TV a szobájában. A tévé nézés pedig - nem meglepő módon - jelentősen hozzájárul a kevés alváshoz.
Az elmúlt egy évtizedben, a technológia megjelenésével: a számítógépek, az internet megjelenésével egy új-, jelentős tényező lépett be az életünkbe, amely szintén hozzájárul a késői fent maradáshoz és így az alváshiány kialakulásához (ma már a gyerekek egyharmadának van számítógépe és internet hozzáférése a saját szobájában). A gyerekek jelentős időt töltenek a neten szörfölve, a közösségi oldalakon, vagy játszanak online játékokat. Az egyre több házi feladat pedig szintén hozzájárul ahhoz, hogy tovább fent vannak esténként. A házi feladat mennyisége kb.50%-kal nőtt az elmúlt 30 évben és ennek az emelkedésnek jelentős része a kisiskolás korú gyerekeknél volt tapasztalható. Annak ellenére, hogy egy tekintélyes kutatás eredménye szerint, a házi feladatnak csak minimális jótékony hatása van a tanulmányi eredményekre, különösen a fiatalabb korosztályoknál.
Ha pedig adott egy fáradt gyerek túl sok házi feladattal, a szülő is hozzányúl olyan stimulánsokhoz (pl. koffein tartalmú italok), ami segít a gyereket ébren tartani. Tény, hogy egy felmérés szerint a gyerekek 75%-a fogyaszt valamilyen koffein tartalmú italt naponta. Az egyszerűen elérhető koffein tartalmú üdítő italok, a kávé népszerűsége (pl. Starbucks), a mindenhol  elérhető energiaitalok (pl. Red Bull) létrehozta a mai koffein fogyasztó generációkat és ezek a gyerekek jó eséllyel felnőtt életük során is fogják ezeket az italokat fogyasztani. Ezeknél, a koffeint tartalmazó italokat fogyasztó gyerekeknél pedig, kellemetlen mellékhatásként megjelenik a késő estig tartó ébrenlét, majd a kimerült-, túlpörgetett hosszú nappalok.

A feladvány egyszerű: tudjuk a jó-, minőségi alvás számos előnyét és az alváshiány okozta egyértelmű ártalmas hatásokat; a szülő felelőssége, hogy gondoskodjon arról, hogy a gyerekében kialakítsa a jó éjszakai alváshoz hozzásegítő szokásokat és egyidejűleg biztosítsa azokat a gyermeke számára. A jó hír az, hogy van néhány nagyon egyszerű dolog, amivel segíthetünk, hogy gyermekünk többet és jobban aludjon.
Az első lépés mindenképpen az, hogy felismerjük a minőségi alvás fontosságát és kezeljük fontos témaként, hogy odafigyeljünk erre. Ennek részeként hozzunk ki a gyerekszobából minden képernyős eszközt: a televíziótól, a számítógépen és az okostelefonon keresztül, mindent. Szintén nagyon fontos, hogy alakítsunk ki "vége-a-napnak" nyugodt időszakot a lefekvés előtt és alakítsunk ki egy állandó rutint, ami előkészíti az alvást, pl. egy meleg fürdő és olvasás/mese.
Természetesen, azt nem tudjuk kontrolálni, hogy a gyermekünk mennyi leckét kap, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a leckeírás ideje alatt hatékonyan-, tanulással töltse el az időt, lehetőleg a napnak egy korábbi időszakában és ne este. Szintén érdemes korlátozni a tanulás közben tech eszközökön töltött időt (pl. 30 percenként 5 perc szünet).
 
Ha szülőként folyamatosan hangsúlyozzuk az alvás fontosságát és segítjük gyermekeinknél a megfelelő alvási szokások kialakulását, nagy segítséget adunk számukra későbbi életükhöz. Ilymódon boldogabbak, energikusabbak lesznek, jobban fognak működni az emberi kapcsolataik, jobban fognak teljesíteni az iskolában, a sportokban és minden más tevékenységükben. Ez egy nagyon jó alap lesz egész életük során egy egészséges és hosszú élethez.


A cikkben szereplő adatok, a felsorolt vizsgálatok - természetesen - mind amerikai felméréseken alapulnak. Engem nagyon megdöbbentett, hogy az itteni gyerekek/kamaszok 75%-a fogyaszt valamilyen koffein tartalmú italt. Bár, ha jobban belegondolok, nem is annyira nehéz ezt elképzelni, mert például a kóla (ami, afféle nemzeti ital) - mint tudjuk - tartalmaz koffeint és azt bizony már egészen kicsi gyerekeknek, 2-3 éves korban is odaadják. A nagyobbaknál pedig ez már teljesen természetes. Van is nagy csodálkozás, amikor kiderül, hogy a mi gyerekeink nem isznak és hogy nem is tartunk itthon ilyet...









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése