2014. február 24., hétfő

Többet játszanak képernyőn, mint hagyományos játékon


Photo: Huffington Post

Nem tudom mennyire nevezhető meglepetésnek a címben szereplő megállapítás - hacsak az nem lehet meglepő, hogy ez a 12 év alatti korosztályra vonatkozik - a kijelentés alapja, a The Michael Cohen Group (MCG) nevű média kutató cég felmérése, amelyben 35O - 12 évnél fiatalabb gyermek - szüleit kérdezték meg - szerte az Egyesült Államokban - azzal kapcsolatban, hogyan látják gyermekeik érintőképernyős eszköz használatát. 
A szülők 6O%-a nyilatkozott úgy, hogy gyermeke GYAKRAN játszik mobil eszközökön, 38% mondta, hogy gyermeke NAGYON GYAKRAN játszik ilyen eszközön. A felmérés szerint, a hagyományos játékok - mint az autó-, teherautó, vonat, vagy puzzle, társasjátékok - használatának aránya  csak 4O% körül van ebben a korosztályban. 
Vajon ezeknek az adatoknak az ismeretében, mondhatjuk-e azt, hogy az érintőképernyős eszközök, játékok? Nos, az MCG felmérése szerint a szülők 1O%-a állítja, hogy ezek a digitális eszközök játékok lennének, 58% úgy véli, hogy csak időnként számítanak játéknak, és a szülőknek 32% gondolja úgy, hogy ezek az eszközök, soha nem fognak igazi játéknak számítani. 
Mindenesetre, a múlt héten lezajlott Amerikai játékkiállítás (TOY FAIR 2O14) alapján ki lehet jelenteni, hogy az érintőképernyős eszközök valóban nagyon népszerűek a gyerekek körében és ennek próbálnak is megfelelni a játékgyártó cégek. Erre példa a Digipuppets és a Tiggly nevű  játékok megjelenése, amelyek a hagyományos-, már jól bevált gyermek játékokat igyekeznek ötvözni a digitális tecnológiával. De ez persze fordítva is igaz, hiszen a korábban digitális formában népszerűvé vált játékok, mint például az "Angry Birds" jó ideje már plüss figuraként is megjelent az üzletek polcain.

Forrás: Huffington Post, Kids Are Playing With Screens More Than Traditional Toys, Survey Says



CM: Az, hogy ezek az eszközök ennyire népszerűek a fiatalabb korosztály körében (is) teljesen érthető. Ezt látják tőlünk szülőktől és a nagyobb testvérektől is. Valójában azonban a példa mellett mindenképpen jelentős "faktornak" számít szerintem - főleg az egészen picik, a 2-3 év alattiak körében - hogy sok esetben a szülő adja gyermeke kezébe ezeket az eszközöket. Korábban írtam már itt a blogon erről, vagyis, hogy a szakemberek: pszichológusok és a gyermekorvosok, egyre gyakrabban figyelmeztetnek ezeknek az eszközöknek a használatával járó veszélyekre, illetve arra, hogy pontosan nem tudni még milyen hatásai lesznek ennek hosszú távon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése