2013. április 24., szerda

Sokkoló hír?

Régóta tervezem, hogy belekezdek ebbe a blogba. De valamiért mindig elakadtam vele. Egy ideje már azon is gondolkozom mivel kezdjem. Mi legyen az ELSŐ? Valami nagyon komoly, amolyan "motivációs" bejegyzés, vagy egy bevezető az előzményekről... Végül úgy döntöttem, veszek egy nagy levegőt és csak elkezdem, aztán majd kialakul.

A minap, autóban ülve az egyik rádió adón hallottam egy hírt, ami meglepett és arra gondoltam, ez jó lesz, ezzel kezdem. Igaz nem kamaszokról és nem is gyerekekről szól... de talán ELSŐnek - pont ezért - jó lesz. A folytatásban - ígérem - azért már inkább róluk lesz szó. :-)

Szóval a műsorvezető szerint a sokkoló hír a következő volt:  egy - az Egyesült Államok keleti partján - egyetemista fiatalok körében végzett felmérés szerint, a mai 18 éves lányok több időt töltenek online mint alvással. Azaz naponta átlagosan 12 órát töltenek a neten, miközben zenét hallgatnak, "textelnek", "chatelnek" és persze - ami talán a legfontosabb - aktívak valamelyik közösségi oldalon. Tudtára adva mindenkinek, hol járnak, mit csinálnak, mi jár a fejükben és persze lájkolnak... A hír beolvasása után a stúdióban nevetés és néhány vicces megjegyzés  volt hallható. Első hallásra én is meglepődtem, így számszerűsítve az órákat amit alvással és netezéssel tölt ez a korosztály talán tényleg "sokkoló", aztán ha az ember belegondol, már nem is annyira. Végül is, azt az átlagosan havi 2000-3000(!) üzenetet elküldeni (majd erről is szó lesz), azért ahhoz idő kell, még "géppuska" ujjakkal is... Mindenesetre miután hazaértem igyekeztem megtalálni a sokkoló hír forrását. És íme, itt meg lehet nézni az eredeti hírt a felmérés eredményeiről, itt pedig ehhez kapcsolódóan egy "gyors hírt" egy rövid megjegyzéssel.
Ahogy a tanulmányban olvasható, ebben a 18 körüli, fiatal felnőtt korosztályban nem jellemző, hogy korábban ilyen felméréseket csináltak volna. Sokkal gyakrabban készülnek ilyen felmérések a kamaszok körében. Valakinek azonban eszébe jutott az a - szerintem egyébként remek - ötlet, hogy megnézzék az első éves egyetemistákat/főiskolásokat, hogyan használják a mobil technológiát, az internetet.
Itt egy kis kiegészítést szeretnék azért hozzátenni ehhez, ahogy én látom/tapasztalom, itt a családok és a fiatalok életében valóban nagy változást hoz a középiskola (high school) befejezése. A gimi után akár dolgozni-, akár egyetemre megy a fiatal, az esetek döntő többségében megkezdi az önálló életét. Elköltözik otthonról, és egyedül gondoskodik magáról kisebb-nagyobb szülői segítséggel. Éppen ezért a fiatalok nagy többsége számára ez az időszak jelenti igazán a "szabadság" eljövetelét, ilyenkor kerülnek ki igazán az addig, sok esetben - legalábbis európai szemmel nézve - meglepően szigorú szülői kontroll alól.

Ez a felmérés azt mutatja, hogy az első évesek életében központi szerepet tölt be a mobil technológia és a közösségi háló, ami éppenséggel nincs jó hatással a tanulmányi eredményekre. Mivel azonban használatukat az egyetemi oktatásban nem lehet korlátozni, ezért - a tanulmány szerint - sokkal életszerűbb megoldásnak tűnik, hogy az oktatók alkalmazkodjanak az új helyzethez és vonják be az oktatásba ezt az új eszközt, illetve - például - a közösségi háló használatát.
Ezen a megoldási javaslaton azért elgondolkoztam egy kicsit. Persze az új idők szelére, reagálni kell, és a tiltás, vagy korlátozás, nyilvánvalóan nem lenne célravezető. A fiatal egyetemisták életéből valószínűleg már lehetetlen lenne kiiktatni, vagy akár csak korlátozni a mobil technológiát, a netet, vagy a közösségi hálót. Ezért jó ötletnek tűnik hogy megpróbálják inkább beépíteni az oktatás eszköztárába. Mindenesetre - sejtésem szerint ez nem kis feladat elé állítja majd az oktatókat, az egyetemeket.
Kicsit tovább gondolva a dolgot azonban az jutott eszembe: vajon mi lesz majd, amikor ez a most első éves korosztály kikerül az egyetemekről és dolgozni kezd? Hamarosan talán azt is vizsgálni kell majd, hogyan lehet a vállalatok életébe beilleszteni a közösségi oldalak használatát... Érdekes a tanulmány, de talán még érdekesebb ami felvetődik az emberben a jövőre nézve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése