2013. június 27., csütörtök

Videó játékok? Ajánlások a forró napokra...

Akárhogyis, ez a hosszú nyári szünet a gyerekeknek nagy öröm, a szülőknek - sok esetben - nagy gond. Nem egyszerű és gyakran nem is olcsó mutatvány megoldani, hogy gyermekeink a hosszú nyári heteket biztonságban-, testben és lélekben gyarapodva töltsék el. 
Amerikai otthonunkban, a nyári szünet beköszöntével, naponta keveredtem vitába a gyerekeimmel, amiért azt igyekeztem erőltetni, hogy kint játszanak a kertben, a ház körül, legyenek a levegőn és főleg, hogy MOZOGJANAK!
Játék, kint! De nem ilyenre gondolok! :-)
Mert persze a legelső ami - iskolában "megfáradt"  - gyermekeim eszébe jutott: milyen remek, itt a nyár, akkor most végre van idő videó játékozni! A Minecraft és Harry Potter nagy kedvencek és különösen az előbbi - ha már videó játék - akkor úgy gondolom, még az elfogadhatóbbak közé tartozik... De még így is! Tele vagyok ellenérzésekkel a dologgal szemben, miközben tudom, hogy nem lehet mindig nemet mondani... Egyszerűen nem szeretném, hogy képernyő előtt legyenek! Lehetnek még eleget... Persze az erős napsugárzás, meg a "nem lehet kint lenni"...  nyomós érvek a benti időtöltésre a nyári hónapokban. Szerencsére azonban, csak rövid ideig voltunk otthon a suli vége után, mert néhány hetet itthon töltünk a nagyszülők- és gyerekeink nem kis örömére. A nagyszülőknél viszont nincs videó játék! Juhéjj! De jó! :-) És ami a legmeglepőbb, egyáltalán nem is hiányzik egyikőjüknek sem, sőt eszükbe sem jut! Nagyokat beszélgetnek és ha lehet kirándulnak a nagyszülőkkel, fociznak a papával, jókat esznek a mamák finom hazai kosztjából és ezek után persze néhány nap után megállapítják, hogy Magyarországnál nincs jobb hely a világon! Érthető, számukra ez az itthoni nyaralás, szinte maga a földi Paradicsom, színtiszta "kényeztetés"! Szóval, a következő hetekben nincs lehetőség a videó játékra és szemmel láthatóan remekül meg is vannak nélküle. De biztos vagyok benne, ha otthon lennénk, naponta  előjönne a téma, hogy mikor és mennyit lehet rajta játszani. Talán nem tévedek, ha azt gondolom ezzel nem csak mi vagyunk így. Ezért arra gondoltam, kicsit utána nézek, van-e valamiféle segítség videó játék témakörben - a gyerekeihez képest - sok esetben kevésbé tájékozott szülő számára, nevezetesen hogy mit érdemes engedni, ha már egyszer videó játékozni "kell". Az ember pedig olyat szeretne találni, ami esetleg "fejlesztheti" a gyereket, esetleg tanul belőle valamit a gyerek, de legalább ne legyen ártalmas számára és erőszakos, agresszív tartalmakat felvonultató. Videó játék témában sok esetben kevésbé tájékozott szülőként hátrányban lehetünk, amikor azt a döntést kell meghoznunk melyiket válasszuk. Ráadásul az erőszakos tartalmú játékok - sokszor - nagyon szépen vannak "megcsinálva" és általában nagyon jól ismertek. Szakértők szerint azonban, mindig meg lehet találni a kevésbé, vagy egyáltalán nem erőszakos alternatívát.
Ha már... :-)
Mindenek előtt ezen a linken meg lehet nézni azokat az ajánlott videó játékokat, amelyek egyáltalán nem erőszakos, vagy agresszív tartalmúak. A zöld pontban az ajánlott életkor olvasható.
Az alábbi linken pedig egy alaposan megszűrt és ellenőrzött listán vannak felsorolva a különböző videó játékok, amelyekre korosztály szerint is rá lehet keresni. Azt gondolom ez nagy segítség lehet azoknak a szülőknek, akik nem akarnak mindig nemet mondani, és a nagy kínálatból tudatosan szeretnének választani. 

A magas UV-sugárzással terhelt-, forró nyári napokon, rövid időre ez is egy alternatíva lehet a gyerekek számára egy kis benti időtöltésre.

Bár ez egy tengerentúli lista, azt gondolom a felsorolt játékok szinte mindegyike itthon is hozzáférhető.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése