2013. augusztus 7., szerda

Nano micsoda?! Torna!!!


Nem gondoltam volna, hogy ezekben a nyári hónapokban ilyen keveset tudok itt lenni a gép előtt és főleg, hogy ilyen keveset fogok írni a blogba... :-S Az az egy vígasztal, hogy azt gondolom/remélem nem vagyok ezzel egyedül és akiknek szánom a blogot, ők hasonlóan keveset vannak gép előtt mostanában. Egyébként is, ezekben az őrült meleg napokban maximum egy klimatizált szobában lehet kellemes elfoglaltság blogokat olvasni. Mindenesetre remélem, hogy aki mégis erre szánja rá magát, ránéz az enyémre is! Kivételesen, ma valami egészen másról írok, mint a gyerekeinkről... ma nekünk, nőknek való téma lesz! Mert hát, egy kiegyensúlyozott anyuka nagyon fontos a családban, a kiegyensúlyozottsághoz pedig sokat tud hozzátenni, ha "jó formában" vagyunk! Közhelyes... tudom! :-) De az ideológiát félretéve: egyszerűen megtetszett a dolog és gondoltam, hátha más is érdekesnek, esetleg hasznosnak találja!
Ezeket a napokat azzal töltöm, hogy próbálok felkészülni a hosszú utazásra, ami "kis" családunk előtt áll a következő hetekben. Első menetben két nap alatt nettó 26 órát fogunk autóban tölteni és bevallom nem kicsit aggódok amiatt, hogy három gyerekünk, hogyan tölti majd el ezt a temérdek időt; lehetőleg olyan módon hogy ne menjünk egymás agyára, sőt ha lehet, akár még valami "hasznuk" is legyen belőle. Szóval, nem kevés időt töltök mostanában azzal, hogy kiválogassak filmeket és alkalmazásokat az útra, amivel a rajzoláson és olvasáson kívül - hasznosan - el lehet az időt tölteni. (Ha valakinek van valami jó ötlete, szívesen venném! :-))  Keresgélés során akadtam bele az alábbi témába és arra gondoltam megosztom Veletek, hátha...  Eddig hallottam már nano technológiáról, iPod nano-ról és ki tudja még hányféle nano-ról, de "Nano Workout"-ról még nem!
Photo: a most megjelent könyv borítója, a www.nanoworkout.com
Ez lehet az új "dili", hogy elfoglalt anyukaként - egy kis plusz odafigyeléssel - "formában" tartsuk magunkat. A dolog pofonegyszerű, csak azt sajnálom, hogy nem nekem jutott eszembe! Haha! A kiindulási alap az, hogy régebben amíg a mindennapokban sokat mozogtunk - mert nem számítógép előtt dolgoztunk, nem autóval utaztunk, na meg nem lifttel mentünk fel az emeletre - addig nem volt különösebben gondunk azzal, hogy elhízhatunk, vagy a mozgásszegény életmódunk miatt mindenféle nyavalyáink lehetnek. Hogy ezeket elkerüljük, nem kis erőfeszítéseket kell tennünk manapság, akár időben-, akár energiában-, esetleg anyagilag. Joakim Christoffersson pedig gondolt egy nagyot és kitalálta nekünk a nano workout-ot! Azt mondja, használjuk ki a körülöttünk lévő lehetőségeket és tartsuk magunkat formában: például nyújtsunk a zuhany alatt, nyomjunk néhány fekvőtámaszt egy telefonkonferencia közben, vagy hasizmozzunk a kanapén az esti tv nézés során...
Íme 8 egyszerű példa, amivel érzékelni lehet miről is van szó:
- fogmosás közben végezzünk guggolásokat (comb),
- munka közben, néhányszor nyomjuk ki magunkat a székünkből a karunk segítségével (karizmok, tricepsz),
- kanapén ülve dőljünk hátra és pedálozzunk a levegőben a lábainkkal (lábak, alsó hasizmok),
- bevásárlásból hazafelé a kosarunkat, vagy szatyrokat emeljük fel néhányszor (karizom),
- gyaloglás közben húzzuk be a hasunkat és figyeljünk oda, hogy onnan indítsuk a mozgást (hasizom),
- helyezkedjünk az ágyunk szélén és óvatosan engedjük le a fejünket egy kis időre (nyakizmok),
- a villamoson-, vonaton álljunk egy lábra (miközben kapaszkodunk), így az egyensúlyozáshoz dolgoztatjuk az alsó lábizmokat,
- ha tehetjük mozgólépcső- és lift helyett, mindig válasszuk a lépcsőt.
A dolog tényleg nagyon egyszerű. Szerintem például a francia nők valami ilyesmit már régen kitaláltak, mert ahogy olvastam valahol, ők - hacsak tehetik - mindig gyalogolnak és lépcsőznek. Na de most már itt van erről egy könyv is azoknak, akikhez ez a fajta torna áll közelebb. A szerző szerint ezekkel az egyszerű gyakorlatokkal, életre szólóan fitten tarthatjuk magunkat. Hááát, nem tudom! Azt hiszem, én azért még megtartom a spinning biciklimet! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése